HTML

musziságok és súlyosságok

Gondoltuk összegyűjtjük mindazt ami muszi, azaz számunkra kedves, és azt ami súlyos, azaz ami minket agyon horzsol.

Friss topikok

Linkblog

2010.03.26. 18:47 musuka

Szomjas koalák

 

Nemrég múlt egy éve, hogy Ausztrália Victoria államában 3300 négyzetkilométernyi területet (Magyarország: 93 030 km2) pusztított el a hatalmas tűzvész, és ölt meg 173 embert és megannyi állatot. 2009 februárjában 7500 ember veszítette el az otthonát, és több ezer állatnak lett oda élettere.
Voltak azonban túlélők is, mint Sam, a koala, aki a remény szimbólumává vált  a tűzvész idején. David Tree tűzoltó talált rá a sérült és nagyon szomjas koalalányra a még perzselő talajon. Megitatta a kis jószágot, és biztos helyre szállították, ahol ellátták sebeit, bekötözték mind a négy tappancsát.
A megtalálásról videó is készült: katt ide.
 
Fotósorozat a rehabilitációról: katt ide.
 
Sam azonban sajnos nem élvezhette sokáig a szerető gondoskodást. Pár hónappal a megmentése után súlyos, a koalák populációját megtámadó daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála. Megpróbálták megoperálni, de a feltárás után kiderült, hogy olyan sok áttét keletkezett, hogy a 4 éves koalát már nem lehet megmenteni. 2009. augusztus 6-án elaltatták.
 
Sam sorsa az ausztrálok nemzeti ügye volt, halálakor még a miniszterelnök is szomorúan nyilatkozott, de az egész ország úgy érezhette, hogy elveszítették a remény szimbólumát, ami átsegítette őket Ausztália eddigi legnagyobb tűzvészén.
 
Akkor szándékos gyújtogatásért letartóztattak két embert, de az Ausztráliában oly gyakori tűzvészeknek nem csupán ez lehet az oka:
 
„Az átlaghőmérséklet 2000 és 2009 között 0,48 Celsius-fokkal volt magasabb Ausztráliában, mint az 1961 és 1990 között mért átlag - közölte éves éghajlati jelentésében az ausztrál meteorológiai intézet. Az előrejelzések szerint 2010 az eddigieknél is forróbb lesz: mintegy 0,5-1,0 Celsius-fokos emelkedést várnak az átlaghőmérséklethez képest.
"A Csendes-óceáni térségben az El Nino-jelenség utóhatásai érződnek, ezért 2010 szintén melegebb lesz az átlagnál" - mondta David Jones éghajlatkutató.
Az ausztrálok 2009-re úgy emlékeznek, mint a rendkívül súlyos bozóttüzek, homokviharok, csapadékhiány, bizonyos területeken az áradások, illetve a hőhullámok évére.
Az elmúlt esztendő a második legmelegebb év volt: az átlaghőmérséklet 0,9 Celsius fokkal haladta meg az 1961 és 1990 között mért átlagot. Az Ausztráliában élők emellett három rekordnak számító hőhullámot voltak kénytelenek elviselni, amely az államszövetség eddigi legsúlyosabb, 173 halálos áldozatot követelő bozóttüzeit okozta.
A kontinens belső területein mért melegedés a partszakaszokhoz képest kétszer gyorsabb - derül ki a jelentésből. "Az 50-60 éve tapasztalható melegedéssel paradox módon az időjárás is nedvesebb lett. Elsősorban az északi területeken több a csapadék, miközben a hőmérséklet is melegszik" - magyarázta Jones.
A jelentéssel Peter Garrett környezetvédelmi miniszter azon ellenzéki politikusok ellen kíván fellépni, akik akadályozzák annak a kereskedelmi rendszernek (ETS) a bevezetését, amit a leghatékonyabb eszköznek tekintik a CO2-kibocsátás csökkentésére. A kormány februárban foglalkozik újra az ETS bevezetésével, amelynek kudarca akár előre hozott választásokhoz vezethet.”
 
2009 év végén ismét emberi segítségre szorultak a koalák. Akkor a déli kontinensen rekkenő hőség volt, egy hétig 40-45 fokokat mértek,és abban a forróságban nem tudták fedezni vízigényüket, ami normál körülmények közt napi 500-600g eukaliptuszlevél elfogyasztása fedezi. Így kénytelenek voltak az emberek közelébe merészkedni. Biciklistákat ”intettek le”, locsolókannákat nyalogattak és medencékbe lefetyeltek bele. A kitikkadt kis állatok bátorságát az állatbarát lakosok sok innivalóval és pancsolási lehetőséggel jutalmazták. Legalább ennyi, ha már a velük közös élőhelyünket képtelenek vagyunk megmenteni.
 
 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://musu.blog.hu/api/trackback/id/tr791871254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása